Mag ik me even voorstellen?
SARAH CEULEMANS

Creativiteit en de behoefte om mijn ideeën om te zetten in tastbare dingen, zat al van jongs af aan in mijn bloed. Tijdens mijn middelbare opleiding aan de Steinerschool ('de Es' in Berchem) kreeg ik de kans om mijn creativiteit verder te ontplooien tijdens een uiteenlopend aanbod van kunstzinnige en ambachtelijke lessen. Ik voelde me als een vis in het water tijdens de lessen boetseren, steenkappen en smeden, waarbij uit het niets, iets uniek gecreëerd wordt. Het was de combinatie van creativiteit en techniek die mij het meest fascineerde.

Na het behalen van mijn middelbaar diploma besloot ik een sabbatjaar te nemen en te bezinnen over welke studierichting ik zou kiezen. Ik besliste een aansluitende opleiding te zoeken waarin ik mezelf kon uitdrukken via kunst. Edelsmeden en juweelontwerp hadden mijn voorkeur, maar ik wou niet haastig tewerk gaan een beslissing nemen waar ik later spijt van zou krijgen. Ik trok in 2010 enkele maanden naar Zuid Amerika om het continent te ontdekken,  waar ik mijn hart verloor aan de prachtige culturen en natuur. Het was voor mij een zeer leerrijke en inspirerende reis, die mij hielp bij mijn definitieve studiekeuze.

Nieuwe Wegen...

Toen ik terug in België was besloot ik mijn gevoel te volgen en schreef me in voor de opleiding juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ik leerde er experimenteren met verschillende materialen, conceptueel denken/ontwerpen en de basisvaardigheden van de edelsmeedkunst. Omdat deze opleiding vooral gericht was op kunstzinnige ontplooiing, en minder op het ambachtelijke, besloot ik aansluitend de opleiding goudsmeden bij Syntra Antwerpen te volgen. Waar vooral aandacht was voor techniek. Tijdens de lessen edelsmeden had ik het geluk om les te krijgen van goudsmid Rudy Van Havenbergh, waarvan ik de klassieke technieken leerde die gebruikt worden om juwelen te creëren. Ik deed 2 jaar stage bij meester-goudsmid Gerda de Vrij in Antwerpen, waar ik de kneepjes van het vak leerde en de kans kreeg om mijn eigen ontwerpen uit te voeren en me verder te bekwamen in het ambacht. Ik voelde mezelf ontplooien tot een echte ambachtsvrouw, en stelde mezelf in staat om ontwerpen die in mijn hoofd zaten om te vormen tot fysieke juwelen. Ik behaalde mijn diploma als goudsmid en ontwikkelde een enorme passie voor het ambacht en het juweel in het bijzonder.

Sarah Ceulemans Jewellery Design

Om mijn passie uit te leven, besloot ik mijn eigen juwelenatelier op te richten: Sarah Ceulemans Jewellery Design. Een combinatie van beide opleidingen en werkervaring zorgde ervoor dat ik door de jaren heen mijn eigen stijl heb ontwikkeld. Mijn stijl is even veelzijdig als mijn interesses en is niet in hokjes te passen. Ik hou ervan om een bepaalde techniek stap voor stap te volgen om tot een bepaald eindresultaat te komen (het pure ambacht). Maar ik kan mezelf ook verliezen tijdens het experimenteren met verschillende materialen en technieken.   Ik laat me meestal inspireren door de natuur, die me een onuitputtelijke bron levert aan ideeën, vormen, structuren, materialen…
Ook heb ik een enorme fascinatie voor edelstenen en mineralen. Tijdens mijn reizen in Zuid Amerika zoek ik de mooiste stenen uit op de lokale marktjes. Zo heb ik in de loop der jaren een mooie stenen collectie verzameld met stenen uit onder andere , Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Guatemala ,Mexico, ...
Ik ervaar mijn beroep als een passie, iets waar ik nog heel mijn leven in kan groeien en bijleren. Een manier van in het leven staan, doen wat ik graag doe!